Collageen: wat is het, wat doet het en waarom kan het een meerwaarde betekenen voor jouw haar en huid?

Inleiding

Collageen, je hebt er waarschijnlijk al weleens over gehoord. Maar weet jij welke werking het heeft? Of dat er verschillende soorten collageen zijn? Dat is namelijk belangrijke informatie aangezien collageen vaak gebruikt wordt als voedingssupplement of als ingrediënt in verzorgingsproducten. Wanneer je het verkeerde type collageen bijneemt, zal je natuurlijk niet veel verschil merken. Kennis over collageen is dus cruciaal om je lichaam op de juiste wijze een bangelijke boost te geven. Die kennis hebben wij voor jou in mensentaal verzameld in deze blog.

Collageen, wat is dat?

Om te beginnen bij het begin… Doorheen je hele lichaam kan je bindweefsel vinden: van in je organen tot in je bloedvaten. De naam verklapt al een beetje zijn functie: het bindt alles aan elkaar en zorgt ook voor de nodige ondersteuning. Zonder bindweefsel zouden we als het ware uiteenvallen. Wat is de link met collageen? Wel, één van de belangrijkste bouwstenen van bindweefsel is collageen.

De naam komt van het Griekse woord kólla, wat lijm betekent. Het is dan ook een lijmvormend eiwit. Collageen staat vooral bekend om zijn heilzame werking voor de huid. Jammer genoeg vermindert de productie van collageen al vanaf ons 25e levensjaar. Geen wonder dus dat heel wat beauty lovers investeren in voedingssupplementen en/of verzorgingsproducten die collageen bevatten.

Soorten collageen

Zoals we al vertelden, bestaan er heel wat verschillende typen collageen. Vier daarvan zijn de primaire typen. Ze spelen een sleutelrol in ons lichaam en komen ook het vaakst voor in ons lichaam.

Collageen type 1: is stug en stevig. Het geeft structuur aan huid, haren, nagels, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden en pezen.
Collageen type 2: is elastischer. Hierdoor biedt het ondersteuning bij bewegingen aan gewrichten (kraakbeen), tussenwervelschijven en ribben. Verder zit het ook in de neus, luchtpijp en het strottenhoofd.
Collageen type 3: bevindt zich in de lever, longen, bloedvaten alsook in weefsels van de huid in functie van wondherstel.
Collageen type 4: vind je terug in de nieren.

Type 1 vormt zomaar even 90% van al ons collageen.  Naast water is collageen bijgevolg het grootste bestanddeel van onze huid. In voedingssupplementen of verzorgingsproducten wil je dan ook liefst zo veel mogelijk van dit type tegenkomen. Of een combinatie van type 1 en type 3.

Voordelen van collageen

Huid

Zoals je bij de eigenschappen van de verschillende soorten collageen kan zien, geeft het enerzijds structuur aan de huid maar zorgt het anderzijds ook voor elasticiteit en een snel herstel. Kortom:

collageen zorgt voor een stevige en soepele huid. In de strijd tegen cellulitis is het ook een perfecte partner in crime.

Gewrichten

Collageen bestrijdt als een onverwoestbare soldaat de ontstekingen in gewrichten.

Haren

Haren groeien uit haarzakjes, ook wel haarfollikels genoemd. Dankzij collageen herstellen de haarzakjes sneller. Dat heeft een positief effect op de groei en het volume van je haardos. Sterker nog, je haar zal minder snel uitvallen dankzij de aanwezigheid van collageen.

Daarnaast heeft je haar aminozuren nodig om glanzend en gezond te zijn. Glycine is zo’n aminozuur. En raad eens waarin je glycine onder meer kan vinden. Jawel, in collageen.

Waarom collageen aanvullen

Ons lichaam produceert dan wel collageen maar van zodra we 25 jaar zijn, gaat die productie gestaag achteruit. Eenmaal we de 50 gepasseerd zijn, maakt ons lichaam zelfs amper nog watcollageen aan! Het resultaat? Rimpels, cellulitis, een slappere en dunnere huid. De afnamevan collageen veroorzaakt ook stijfheid in spieren en gewrichten. Oftewel: bye bye collageen = hallo oud lijf. Door de productie van collageen aan te vullen, kan je deze achteruitgang vertragen.

Collageen kan het niet alleen

We staan erom bekend altijd doodeerlijk te zijn. Dat is nu niet anders.  Daarom willen we nog even iets duidelijk maken. Ook al neem je de beste collageensupplementen, ze hebben nog steeds jouw hulp nodig. Maakt jouw lichaam onvoldoende collageen aan door eenzijdige voeding? Helaas pindakaas, dit kunnen de supplementen niet compenseren. Gebruik jij geen zonnebescherming en stel je je huid ongegeneerd bloot aan de schadelijke uv-stralen? Jammer, de huidveroudering die je zo veroorzaakt, kan je niet afremmen met supplementen. Je moet dus allereerst zelf het nodige doen om de natuurlijke aanmaak van collageen te bevorderen en de schadelijke invloed van externe factoren te minimaliseren. Pas dan kan een aanvulling van collageen een verschil maken.

Hoe bevorder je de aanmaak van collageen

Naast het nemen van supplementen of het gebruiken van kwalitatieve verzorgingsproducten, kan je voor extra collageen zorgen door de aanmaak ervan op natuurlijke wijze te stimuleren.

Vitamine C

Vitamine C boost niet alleen de productie van collageen, het helpt eveneens bij de opname van ijzer en beschermt onze immuniteit.

We weten al dat collageen belangrijk is voor de haarzakjes. IJzer op zijn beurt is onder meer verantwoordelijk voor het transport van zuurstof naar de haarzakjes wat de haargroei stimuleert. Dat betekent dat vitamine C onze haren dubbel verwent dankzij die combinatie van collageen & zuurstof.

Ons lichaam zelf produceert veel, maar geen vitamine C. Daarom moeten we het opnemen via onze voeding (zoals o.a. via citrusvruchten).

 

 

Vitamine A

Vitamine A doet dienst als een soort beschermer van collageen want het remt stoffen die collageen afbreken. Daarnaast verbetert het onze huidstructuur doordat het de celvernieuwingstimuleert.

Je kan vitamine A terugvinden in lever, volle melkproducten, vette vis, smeer- en bereidingsvetten.

MAF zorgt voor je met COLLAGEENiale producten

Ben jij ondertussen fan van collageen en sta je te popelen om het te gebruiken als boost voor je huid, haar en nagels? Dan hebben wij geweldig nieuws voor jou. MAF heeft nl. sinds kort haar eigen collageenbooster. Onze missie “beauty inside out” zetten we zo nog wat extra kracht bij. In de volgende blog vertellen we je met veel enthousiasme alles over deze collageenbooster. Intussen kan je hem alvast bemachtigen via onze te maffe webshop.