Word jij ook helemaal gek van dat froezel haar, ook wel eens pluis haar genoemd?

Met deze 6 tips help je jouw pluishaar te verminderen én verdwijnt jouw frustratie als sneeuw voor de zon.

November dé maand van de mooie herfstkleuren, het vallen van de bladeren, de zalige wandelingen onder het ritselen van de bladeren en het drinken van een kop warme thee of chocolademelk bij de haard….. maarrrr helaas ook het seizoen van veel regen en mist met vochtige lucht. Met als gevolg froezel haar ghraaaaahhh.

Laat dit nu één van de meest voorkomende haar problemen zijn tijdens deze periode van het jaar. Met als resultaat een uitgedroogde, rommelige haardos.

In deze blog lees je waardoor pluishaar wordt veroorzaakt en wat je er zelf aan kan doen.

Waardoor wordt pluishaar veroorzaakt?

De achterliggende reden voor pluizig haar = als je haar droog of beschadigd is, gaan de haarschubben (de beschermende buitenste laag van het haar) openstaan. Op die manier droogt het haar uit en probeert het vocht uit de omgeving op te nemen. Zo wordt het haar pluizig en onhandelbaar. Balen dus.

Tip nr 1: Douch niet te warm

Iedereen neemt graag een hete douche, vooral in de winter, maar helaas is een te hoge watertemperatuur niet goed voor pluishaar. Het hete water zorgt er helaas ook voor dat natuurlijke oliën uit je haar verdwijnen en het opent de haarschubben waardoor het haar uitdroogt en vocht uit de omgeving probeert op te nemen (met pluishaar als gevolg).

Het is echter niet nodig om voortaan ijskoude douches te nemen. Verlaag de watertemperatuur gewoon een klein beetje, zodat het water lauw/warm is in plaats van gloeiend heet. Verder kan je jouw haar na het wassen naspoelen met koud water. Hierdoor sluiten je haarschubben waardoor je haar gladder wordt.

Tip nr 2 : Gebruikt een vocht inbrengende shampoo & verzorging

Je weet dit vast al, maar niet alle shampoos zijn even goed voor je haar! Veel shampoos bevatten ingrediënten zoals alcohol en agressieve sulfaten, zulke shampoos drogen je haar uit, waardoor je last krijgt van pluishaar.

Gebruik daarom een sulfaatvrije shampoo die rijk is aan essentiële vetzuren, lipiden en verzachtende middelen zoals bv de Healing Moisture of de Healing Smooth die bevat de aminozuren (arginine en leucine) en verhoogt de flexibiliteit van het haar zonder te breken. De overvloedige bio-sacchariden van Mangosteen Fruit Extract laten dan weer een prachtige glans achter.

Heb je ontkleurde haren of highlights dan is het Healing Moisture Moi Moi Hair Masque een absolute aanrader. Het bevat een sterk hydraterende en therapeutische formulering wat een maximale hydratatie geeft. Ideaal voor extreem droog en pluizig haar.

Tip nr 3: Gebruik de stijltang en haardroger met mate en gebruik een hittebescherming

Net zoals de haarschubben open gaan staan door hoge watertemperaturen, kan dit ook gebeuren door de hitte van stylingtools zoals stijltang, krultang en haardroger. Als je vaak dergelijke stylingtools gebruikt of geen hittebeschermer gebruikt voor het stylen, krijg je zeer waarschijnlijk met droog, pluizig haar te maken.

Gebruik steeds een bescherming voor je gaat brushen of stylen. Voor het drogen is onze Healing Smoother een uitstekende bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals vocht én hitte,  de Keratine Healing Oil Defrizz Cream gaat beschermen én herstellen.

Ga je aan de slag met stijltang en/of krultang dan is de Healing Style Thermal Defence Spray een ideaal product. Het biedt maximale thermische bescherming én voorkomt schade door hitte. Bovendien geeft hij een sterke, flexibele versteviging met langdurige houdbaarheid.

Het Healing Strength Neem Plant Silk Serum beschermt tegen hitte en UV-stralen én biedt zijdeachtige zachtheid zonder vettigheid.

Goed om weten! Al onze Lanza Style producten bieden dankzij het Cactus Flower Extract een extra mate van thermische bescherming om extreme temperaturen van de omgeving te weerstaan.

Droog je haar op een lage warmtestand én blaas in de richting van de haarwortel naar de punt toe. Zo sluit je de haarschubben.

Tip nr 4: Dep je haren droog ipv wrijven

Die zachte katoenen handdoeken zijn misschien heerlijk om jezelf mee af te drogen na het douchen, maar ze kunnen ook je haar beschadigen. Door nat haar met een katoenen handdoek droog te wrijven, worden de haarschubben opgeruwd en ontstaat er pluishaar. Dep je haar met een microvezel handdoek. Door het hoge absorptievermogen is je haar sneller droog. Knijp je haar voorzichtig uit, dep het zachtjes droog. Dit voorkomt haarschade en pluizig haar.  

Tip nr 5: Kam of borstel je haar NIET wanneer het droog is

Net zoals de wrijving van katoenen handdoeken pluishaar kan veroorzaken, kan het te vaak borstelen van je haar ook schade aanrichten. Hoewel borstelen belangrijk is om je haar te ontwarren en de natuurlijke oliën gelijkmatig te verdelen, kan te vaak borstelen de haarschubben opruwen en zo tot droog, pluizig haar leiden. Wij adviseren om je haar niet te borstelen of kammen wanneer het droog is. Ontwar jouw droge haar met je vingers dit geeft een meer natuurlijke look en is gezonder voor jouw haar.

Je haren goed uitkammen doe je best wanneer je de conditioner hebt aangebracht. Door de ontwarrende functie van de verzorging gaan de haren makkelijker ontwarren waardoor je haar minder zal afbreken.

Let op: Nat haar is breekbaar en door het borstelen kunnen de kwetsbare haarstrengen eenvoudig breken. Daar zit je niet op te wachten! Gebruik daarom de Fingerbrush die speciaal is gemaakt voor het borstelen van nat haar om je natte haar te ontwarren (of ga extreem voorzichtig te werk!).

Tip nr 6: Slaap met je haar in een knop op een satijnen hoofdkussen

Heb je lang haar? Slaap best niet me je haar los! Bind het samen in bijvoorbeeld een losse paardenstaart, een knot of een vlecht. Je haar kan zo niet veel kanten op en krijgt geen mogelijkheid om te beschadigen en pluizen.

Overweeg om te slapen op een zijde of satijnen kussensloop. Hierdoor schuurt je haar veel minder hard dan bijvoorbeeld op een katoenen kussensloop. Het resultaat? Gladder haar en minder knopen en dus ook minder haarbeuk!

P.S. Persoonlijk advies nodig voor pluizig haar?

Jammer genoeg werken niet alle tips tegen pluizig haar voor iedereen. Probeer daarom gewoon uit wat voor jou het beste werkt. Wil je persoonlijk advies of tips tegen pluizig haar? Neem dan gerust contact met ons op.

Tel nr 03 685 59 50 of via mail wendy.urkens@pandora.be