Sulfaten, siliconen en parabenen: Wat zijn het en hoe kan je het vermijden?!

Parabenen, sulfaten én siliconen wat doen ze écht met jouw haar?

Als het op huid- en haarverzorging aankomt, hebben we het bij MAF graag zo natuurlijk mogelijk. Hoe minder synthetische ingrediënten er in zitten, hoe beter wij het vinden. Siliconen, parabenen en sulfaten? We griezelen er van! Wij werken in de salon uitsluitend met veilige producten dus parabenen, sulfaten én siliconenvrij.

Jammer genoeg worden de klanten dikwijls op het verkeerde been gezet door mooie reclamefilmpjes waar de haren een schitterende glans e.d. krijgen. Maar ook in die producten zitten siliconen, sulfaten en parabenen die helemaal niet goed zijn voor jouw haar en huid én waar je allerlei problemen van kan krijgen. Maar ook bij ons in het kapsalon krijgen we problemen met kleuren die niet dekken of heel snel vervagen. Dit omdat er zo’n laag ‘build-up’ over het haar zit dat we met onze zachte en vriendelijke producten niet door deze laag van chemicaliën geraken zonder allerlei kunstgrepen te moeten uithalen (meestal lukt het ons om het meest gelaagde ‘build-up’ haar, weer mooi zuiver én glanzend te krijgen, ZONDER beschadiging van het haar).

Nu ben ik redelijk nieuwsgierig van aard en ben ik op onderzoek gegaan op het internet naar wat deze stoffen nu precies zijn? Wat betekenen ze voor onze gezondheid en, niet onbelangrijk, voor het milieu?!

• Sulfaten
Wat zijn sulfaten en wat doen ze?

Sulfaten zijn oppervlakte actieve stoffen. Ze worden ook wel tensiden of surfactants (Surface Active Agents) genoemd. Het zijn ten eerste reinigers die talg en productresten verwijderen.

Ten tweede zorgt een surfactant ervoor dat een shampoo zich veel makkelijker door je haar kan verspreiden.

Tenslotte zorgen de sulfaten ervoor dat de shampoo gaat schuimen. Dit is NIET noodzakelijk om goed te reinigen, maar wordt wel vaak verlangd door de klanten omdat dit voor een extra ‘proper’ gevoel zorgt.

Hoe weet ik waar sulfaten in zitten?

Supermarktproducten hebben steeds sulfaten in hun producten zitten. Maar ook in sommige professionele producten vind je sulfaten terug!

Hieronder zie je enkele namen van sulfaten, zoals ze op de achterkant van een fles shampoo staan: SLS = Sodium Lauryl Sulfate / SDS = Sodium Dodecyl Sulfate, SLES = Sodium Lauryl Ether Sulfate / Sodium Laureth Sulfate, ALS = Ammonium Lauryl Sulfate, ALES = Ammonium Laureth Sulfate

Waarom sulfaten slecht zijn voor ons haar én milieu?

De meeste sulfaten reinigen té grondig waardoor ze ook de natuurlijke vetten van je hoofdhuid en haar verwijderen. Dit kan zorgen voor droog en dof haar en bij mensen met een gevoelige hoofdhuid zelfs voor verschillende hoofdhuidproblemen.

Sommige sulfaten bestaan uit heel kleine moleculen. Dit maakt dat ze diep in je haar kunnen komen. Ook op de plekken waar kleurpigmenten (na een kleurbehandeling) zich bevinden. Ook hier richten sulfaten schade aan. Waardoor je mooie glanzende haarkleur snel vervaagd, vergeelt en dof wordt.

Verder zijn de meeste sulfaten slecht voor het milieu, omdat er voor de productie palmolie gebruikt wordt. Zie link om meer te weten over palmolie.

https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/palmolie-ontbossing-achter-een-masker
Maar er is hoop! Sulfaatvrije shampoo’s!

In een sulfaatvrije shampoo zitten vervangende ingrediënten, zoals: Sodium C14-16 Sulfonate, Cocamidopropyl Betaïne, Sodium Cocyl Isethionate, Sodium Lauryl Sarconsinate, Cocamide MEA, Cocamidopropyl Hydroxylsultaine

Deze vervangers hebben een soortgelijke functie als een sulfaat, maar zijn minder krachtig en daardoor milder voor je huid en haar.

Waarom gebruiken cosmeticabedrijven dan geen mildere sulfaten? Omdat sulfaten goed schuimen, zeer reinigend én goedkoop te produceren zijn. Dit laatste is voor veel bedrijven helaas een belangrijke factor.

Samengevat, wanneer je uw haren gezond, glanzend én mooi van kleur wil houden, kies je best voor een sulfaten vrije shampoo. LANZA, ZenzTherapy en Zenz Organic, bij ons verkrijgbaar zijn allemaal merken met sulfatenvrije shampoos.

• Siliconen
Wat zijn siliconen ?

Siliconen zijn synthetische of plantaardige stoffen die ook wel eens polymeren worden genoemd. Je kan ze zien als een vloeibaar rubber of plastiek.

Waar zitten siliconen in?

Je vindt ze in verschillende verzorgingsproducten waaronder ook haarverzorgingsproducten. Deze synthetische siliconen leggen een laagje om je haar heen. Dit laagje is beschermend en waterafstotend en geven jouw haren een gladde, zachte en gezonde uitstraling waardoor het makkelijker doorkamt en er gezonder uitziet.

Niets is minder waar natuurlijk. De gezonde look die je haar krijgt is niet echt, siliconen zijn GEEN geen voedingsstoffen. Ze leggen een olielaagje rond je haren waardoor je mooie haarbos minder goed kan ademen maar wel een gezonde uitstraling lijkt te hebben.

Waarom siliconen slecht zijn voor ons haar én milieu

Ten eerste zijn siliconen niet zo bevorderlijk voor het milieu, je kan het vergelijken met plastic. Wil je meer weten wat plastiek voor ons milieu betekend? Klik dan op onderstaande link. https://www.eoswetenschap.eu/tag/plastic

Maar niet alle siliconen zijn slecht. Er zijn wateroplosbare, verdampende en niet- wateroplosbare siliconen.

Wateroplosbare siliconen kunnen worden uitgewassen met shampoo en verdampende siliconen vervliegen snel na het aanbrengen van een product. Een verdampende silicone maakt een product makkelijker smeerbaar. Deze siliconen kunnen dus niet veel kwaad doen.

Niet-wateroplosbare siliconen zijn de boosdoeners! Ze spoelen bij het wassen niet uit je haar. Je krijgt dan ‘build-up’ laagjes siliconen op je haar en hoofdhuid. De schubben laag is verstopt. Je haar krijgt geen lucht meer, het vochtgehalte wordt niet aangevuld én er kan geen voeding meer in.

Het ‘voordeel’ is dat je haar niet meer pluist maar je haar krijgt niet meer de nodige verzorging en je hoofdhuid kan niet meer ademen! Je haren gaan verstikken waardoor het zwaar en futloos kan worden. Verder kan je hoofdhuidproblemen krijgen zoals jeuk en haaruitval.

Hoe herken je de eerste symptomen van het verstikken van je haar?

Je haren lijken niet meer te groeien, je haren breken af, je hebt last van haaruitval, je hebt continue last van knopen, je haren worden snel vettig, je haren vallen snel zwaar.

Antwoord je op 3 of meerdere vragen, JA? -> ALARM !!!!!

Hoe weet je of er siliconen in jouw product zitten?

Zoals met sulfaten zitten er in de shampoo van de supermarkt steeds een vorm van siliconen maar vind je ook siliconen in sommige professionele shampoos!

Alle ingrediënten die eindigen op -cone zijn vormen van siliconen. Het woord ‘siliconen’ vind je meestal niet terug op de ingrediëntenlijst van haarverzorgingsproducten. Wanneer je onderstaande namen in de ingrediëntenlijst ziet staan, weet je dat er (slechte) siliconen in het product zitten: amodimethicone, Cyclomethicone, Cetearyl methicone, Cetyl Dimethicone, Cyclopentasiloxane, Dimethicone Copolyol, Dimethiconol, Stearyl Dimethicone...

Onderstaande namen zijn wateroplosbare (goede) siliconen: PEG/PPG-14/4 Dimethicone, PEG/PPG-20/15 Dimethicone, PEG-12 Dimethicone, PEG/PPG-20/15 Dimethicone, PPG-8 Methylaminopropyl, Hydroxypropyl Dimethicone Copolymer, PEG-7 Amodimethicone, PEG-8 Disteramonium Chloride PG-Dimethicone, PEG-33 (and) PEG-8 Dimethicone (and) PEG-14

Staat er PEG voor dan is het waarschijnlijk wateroplosbaar, let wel op PEG kan ook gewoon een los ingrediënt zijn.

HELP, ik heb siliconenproducten! Wat nu?

De beste raad die ik u kan geven is -> weg met de siliconen! Als je siliconenvrij door het leven wil gaan, dan is het goed om eerst ook even te clarifyen zodat de siliconen uit je haar verdwijnen. Dit kunnen we bij ons in het salon voor jou doen met onze Ultimate Treatment van LANZA. Dit is een 3- stappen salonservice die alle build-up resten uit uw haar haalt, de tekorten weer opvult en de toegevoegde voeding verzegeld, zodat je weer met een schone ‘lei’, haar in dit geval, kan beginnen.

Alle haarverzorgingsproducten bij MAF bevatten enkel wateroplosbare siliconen die niet achterblijven op het haar en geen build-up vormen.

• Parabenen
Parabenen zijn conserveringsmiddelen en hebben antibacteriële eigenschappen. Ze doden de bacteriën in producten zoals shampoos en conditioners, waardoor de houdbaarheid en werkzaamheid verlengt.

Waar zitten parabenen in?

Bijna alle producten in de schoonheidsindustrie kunnen parabenen bevatten, tenzij er specifiek op de verpakking staat dat het product parabenenvrij is. De schoonheids- en verzorgingsproducten die je in de supermarkt koopt bevatten allemaal parabenen.

Verder vind je parabenen in medicijnen, afwas-, was- en reinigingsmiddelen, kant en klare sauzen en visproducten, de E-nummers zijn E214 tot en met E219. En in bepaalde soorten inkt, lijm en verf.

Wanneer je onderstaande namen op de ingrediëntenlijst ziet staan, bevat het product parabenen: Methylparabeen (E218), Ethylparabeen (E215), Propylparabeen (E216), Butylparabeen.

Waarom parabenen slecht voor ons kunnen zijn.

Volgens wikipedia worden parabenen, indien voldoende zuurstof aanwezig, zeer snel afgebroken in het milieu en zijn ze bijgevolg niet schadelijk voor het milieu. Ook nog volgens verschillende bronnen zijn er na veel en jarenlang onderzoek, geen schadelijke effecten naar boven gekomen van het gebruik van parabenen.

Toch speelt er sinds een aantal jaar een controverse over parabenen. Volgens sommige studies, o.a. een onderzoek van de universiteit van Reading, kunnen deze stoffen de gezondheid schaden door bij te dragen aan de ontwikkeling van tumoren (in het bijzonder borstkanker). Omdat parabenen een oestrogene werking hebben en oestrogeen een rol speelt bij het ontstaan en de groei van borstkanker, wordt gesuggereerd dat parabenen borstkanker kunnen veroorzaken. Een direct verband tussen parabenen en borstkanker is echter tot op heden nooit bewezen en is er op dit moment onvoldoende bewijs dat aantoont dat parabenen kankerverwekkend zijn. De rol die deze stoffen spelen wordt dus nog fel bediscussieerd.

Wel kunnen sommige mensen een allergie ontwikkelen voor parabenen en krijgen ze last van eczeem: roodheid, bultjes, zwelling, schilfering en jeuk. Dit komt meestal voor in het gezicht of hals, op de armen, oksels en handen. Ook bleek dat mensen met een reeds geïrriteerde huid gevoeliger zijn voor parabenen.

Wat dan met de houdbaarheid van de producten zonder parabenen?

Deze producten kunnen ingrediënten zoals organische zuren bevatten, deze hebben een antimicrobiële werking zonder de schadelijke bijwerkingen van parabenen. De meest gebruikte organische zuren in cosmetica zijn benzoëzuur en sorbinezuur. Deze worden ook in voedingsmiddelen gebruikt omdat hun toxiciteit laag is. Andere zuren die gebruikt worden zijn dehydroazijnzuur, salicylzuur en p-hydroxybenzoëzuur. Deze zuren zijn minder schadelijk dan de gebruikelijke parabenen.

Door het gebruik van cosmetische producten met parabenen heb je dus grotere kans op huid problemen zoals irritatie en/of jeuk. Wanneer je een gevoelige huid hebt is het dus beter te kiezen voor producten zonder parabenen.

Goed om weten. Onze biologische kleuringen van ZenzTherapy , onze make-uplijn van Eva Garden én onze homeparfums van Baija bevatten GEEN parabenen.

Tot slot

Nu je weet hoe het zit met de sulfaten, siliconen en parabenen, kan je hopelijk beter een beslissing nemen over het kopen van de juiste producten. Een shampoo, verzorging, homeparfum of make-up zonder chemicaliën is dan misschien wel duurder, maar je weet tenminste wat je op je huid en haar smeert én wat je inademt! En niet onbelangrijk, het verschil in kwaliteit dat je merkt! Je kleur blijft langer mooi, je haar wordt gezonder en glanzender én je problemen zoals jeuk, schilfers, droog haar e.d. blijven weg. Bovendien help je het milieu er beter van worden! Lees steeds goed wat de ingrediënten zijn, deze moeten altijd vermeld staan op de verpakking.

Een handig weetje: De ingrediënten op een ingrediëntenlijst moeten altijd geordend worden op gewicht. Het ingrediënt dat als eerste genoemd wordt, zit in grote hoeveelheid in het product.

Nog een laatste tip -> Investeer in goede cosmetische verzorgingsproducten! Jouw mooie haarbos is de kroon die je nooit afzet! Wij bij MAF werken enkel met sulfaten, parabenen en siliconenvrije of wateroplosbare siliconen bevattende producten van de merken LANZA, ZenzTherapy, Zenz Organic, Jean Paul Myné, Eva Garden en Baija.

Bronnen

www.chemischefeitelijkheden.nl

https://nl.wikipedia.org › wiki › Parabeen

https://www.natuurwinkel-maastricht.nl › parabenen